Gevoelige (hoogsensitieve) en opmerkzame kinderen/ volwassenen

Gevoelige (hoogsensitieve) en opmerkzame kinderen: volwassenen - KIEK Coaching

Wist je dat ongeveer 20% van de bevolking gevoeliger van aard is dan de ander? Dit betekent dat 1 op de 5 mensen (kinderen, volwassenen, jongeren) anders reageren op alle indrukken die zij opdoen. Die andere manier van reageren is vooral een geremde manier van reageren bij nieuwe situaties. Dit betekent dat een gevoelig en opmerkzaam persoon eerst de prikkels verwerkt en heel goed nadenkt voordat hij/zij een volgende stap neemt.

Een prikkel is informatie die je hersenen krijgen via zintuigen

Kinderen & volwassenen die gevoelig van aard zijn reageren op die geremde manier o.a. omdat zij vaak de eigenschappen hebben dat ze het graag goed willen doen, het beste besluit willen nemen, niemand teleur willen stellen, rechtvaardigheid hoog in het vaandel hebben staan en sterk kunnen reageren op jouw emoties en andere prikkels.
Een prikkel is informatie die je hersenen krijgen via zintuigen (horen, zien, voelen, proeven& ruiken), sociale (hoe moet ik me gedragen, hoe is de sfeer?) en emotionele (wat verwachten mensen van mij?) prikkels. Als je hersenen deze prikkels niet meer voldoende kunnen ordenen dan is er sprake van overprikkeling. Je hersenen kunnen even niet meer verder met waar het mee bezig was.

Gevoelige mensen hebben hier meer last van waarbij vooral de emotionele en zintuiglijke prikkels vaak zorgen voor overprikkeling. Kinderen en volwassenen kunnen overprikkeling laten zien door bijvoorbeeld zich terug te trekken, boos te worden, te huilen of weg te lopen.

Het lastige is dat hoogsensitieve personen heel sociaal zijn aan de ene kant: ze hebben een groot inlevingsvermogen, zorgen graag voor anderen en voelen hun behoeftes aan. Anderzijds vinden veel hoogsensitieve volwassenen het lastig sociale contacten te onderhouden. Ze zijn geregeld teleurgesteld in vrienden en (oppervlakkige) gesprekken putten hen uit.

Hoogsensitieve kinderen zijn gevoelig voor prikkels en verwerken deze intens

Ze hebben last van etiketten in kleren, voelen stemmingen aan en hebben een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Als ze overprikkeld zijn, uiten ze dat door woedeaanvallen of huilbuien. Of ze trekken zich helemaal terug. Voor even onbereikbaar en onhandelbaar.

Het intense verwerkingsproces maakt dat hoogsensitieve kinderen zeer creatief kunnen denken en makkelijk informatie overzien. Ze maken soms onverwacht slimme opmerkingen. Als ze op school te veel prikkels binnenkrijgen, kan deze kwaliteit overschaduwd raken.  Je kan je voorstellen dat als jij moeite hebt met verandering in de dagplanning of haarfijn de sfeer in de ruimte aanvoelt, dit soms best intens is om te ervaren een te verwerken. Het is soms lastig voor (jonge) kinderen om aan te voelen wat van hun zelf is en wat van een ander is. Daarnaast is het lastig te begrijpen dat al deze indrukken op een dag ervoor kunnen zorgen dat hun emmertje vol is en ze ook (op tijd) moeten ontladen.

Inzicht in de achtergronden van hoogsensitiviteit kan ouders ondersteunen in de begeleiding van hun kind. Waar moeten zij stimuleren en waar begrenzen?
Het uiteindelijke doel is dat het kind zelf kan omgaan met zijn gevoeligheid. De wereld zal overweldigend blijven, maar het kind leert zijn hoogsensitiviteit als kwaliteit te gebruiken. Daarmee houdt het zichzelf staande.

Oefeningen die je met je kind of voor jezelf kan doen om overprikkeling tegen te gaan

Eén van de belangrijkste tips is om in kaart te gaan brengen welke prikkels voor overprikkeling zorgen. Van welke prikkels herken je dat je snel geïrriteerd, boos, overweldigd voelt? Is dat de zintuiglijke prikkel, de emotionele of sociale prikkel? En is er een patroon in te ontdekken? Bijvoorbeeld momenten op de dag of vaste dingen die zorgen voor overprikkeling?

De tweede tip die je gelijk thuis kan inzetten is het werken met je handen of je mond!
Je denkt misschien hoezo je handen of je mond? Het is zo dat het werken met je handen of je mond kalmerend werkt op je zenuwstelsel.

De hersenschors (de buitenste laag van de hersenen) zorgt voor aansturingen van het lichaam (spreken en handelen) en deze vindt het belangrijk wat je doet met je handen en je mond. Werken met je handen en je mond werkt dus kalmerend voor je zenuwstelsel. Laat je kind daarom lekker met zijn handen in iets kneden of knijpen; kleien, stressballetjes, samen iets bakken, iets waar lekker de handen in gezet kunnen worden.

Laat je kind ook werken met de mond; laat hem kauwen op knapperig eten zoals een appel of een stuk komkommer. Maar denk ook aan sabbelen op een lolly of blazen en zuigen door een rietje! Ook dit kalmeert het zenuwstelsel.

Chat openen
Contact
Kiek Coaching
Hoi 👋
Kan ik je helpen?