Iedereen heeft een plek.
Eén van de systemische principes is binding; iedereen heeft (recht op) een plek in zijn/ haar familiesysteem. Iedereen heeft het recht om erbij te horen ongeacht wie je bent, je gedrag, overtuigingen, sterkten of zwakten.
Welke rol je ook inneemt, niemand mag worden uitgesloten.
Daders, slachtoffers, ongeboren of doodgeboren kinderen, de tante die kluizenaar is of de opa waarmee nauwelijks contact is. Iedereen heeft het recht om gezien te worden en een plek in het systeem te krijgen. Ongeacht achtergrond, opleidingsniveau, seksuele geaardheid, gedrag of overtuigingen.
Zonder dit principe is het familiesysteem niet in balans. Dit komt omdat het een biologisch gegeven is dat een systeem werkt op basis van binding. Zonder binding is er geen systeem en kan het niet als systeem functioneren.
Het recht om erbij te horen kan worden ontkend of je kan worden buitengesloten. En hoewel we met ons hoofd kunnen beredeneren waarom iemand is buitengesloten heeft het systemisch consequenties. Iemand anders kan bijvoorbeeld de rol van een buitengesloten of afgewezen persoon op zich nemen.
Alles wat je ontkent, weiger of afkeurt oefent druk uit op al het andere in het systeem.
En in familieopstellingen wordt deze uitsluiting liefdevol zichtbaar.
Dat maakt dat het belangrijk is om elk persoon uit je familiesysteem te eren voor wie hij/zij is.
Om erkenning te geven dat hij/zij erbij hoort ook al heb je misschien slechte ervaringen met deze persoon.
Iedereen een plek geven zorgt ervoor dat een familiesysteem weer in balans is.
Dit kan soms in tegenstrijd zijn met je persoonlijke gevoel. En toch is het belangrijk dat elke familielid, zonder uitzondering, een plek heeft.
Alleen dan kan je innerlijke stabiliteit ervaren en het leven je voor de wind gaan.
Wil je meer lezen over systemisch werk? Kijk dan eens op de pagina over systemisch werk of plan eens vrijblijvend een kennismakingsgesprek!