Ontdek de kracht van systemisch werken

Ontdek de kracht van systemisch werken - KIEK Coaching

Wij maken allemaal deel uit van verschillende systemen. Het gezin waarin je bent opgegroeid is een systeem, je huidige gezin is een systeem. En denk ook aan het systeem van collega’s waarin je functioneert of een groep vrienden.

Deze systemen zijn vaak ook nog weer onderdeel van een groter systeem.

Bijvoorbeeld jouw eigen systeem (gezin waarin je bent opgegroeid) neem je mee in je werk met jouw collega’s. Je kan je dan vast ook voorstellen dat wanneer jouw eigen systeem uit balans is, dit effect heeft op het ‘grotere systeem’.

Jouw plek in het dagelijkse leven staat in relatie tot je familiesysteem.

Systemisch werken is een methode die ervan uitgaat dat de overtuigingen die we hebben en hoe we ons gedragen als persoon, hun oorsprong vinden in de systemen waarin we functioneren. Het belangrijkste systeem hiervan is het gezin waarin je bent opgegroeid, dit heet ook wel het gezin van herkomst. Iedereen heeft een plek in zijn/haar systeem en het doel van systemisch werken is om belemmeringen binnen een systeem zichtbaar te maken. Als je goed op je plek in jouw systeem staat, blijkt namelijk dat je met veel meer gemak door het leven gaat.

In al deze systemen hebben wij een plek en een bepaalde rol ingenomen. Hiermee bedoel ik te zeggen dat eenieder veelal onbewust bepaalde gedragingen heeft, eigenschappen meebrengt, waardoor je een bepaalde plek inneemt binnen zo’n systeem.

Als er in het eigen systeem iets speelt; bijvoorbeeld angst, ruzie of onveiligheid, kan jij je vast ook voorstellen dat dit invloed heeft op het ‘grotere systeem’. Met andere woorden, als er iets speelt in mijn eigen systeem heeft dat effect op de systemen om mij heen. Als ik niet lekker in mijn vel zit, heeft dat effect op hoe ik functioneer op mijn werk.

Heel fijn als je naar zo’n thema met een helikopter view kan gaan kijken.

Kijken wat er speelt, wat er schuurt, welke dynamiek er is en wat jouw aandeel hierin is.

Met systemisch werken kijk je met zo’n helikopter view.  Je kan van een afstandje bekijken wat er speelt en hoe een volgende stap eruit kan zien. Soms is dat best confronterend en het is ook mega helpend voor jezelf en alle mensen om je heen.

“We repeat what we don’t repair”

Soms is dat wat er nodig is om meer verbinding met jezelf en de mensen om je heen te ervaren. Om een systeem in balans te brengen en de last, het verdriet of de angst te laten daar waar het hoort. Opruimen, opschonen, voor jezelf, onze kinderen en de mensen om je heen.

Want systemisch gezien wordt er veel van generatie op generatie doorgegeven. Vaak niet eens met veel woorden, vooral in daden en energie. En met energie bedoel ik een bepaalde houding die iemand heeft, uitstraling. De kinderen doen mee in dit systeem. Ze kijken naar ons, doen mee in de dynamieken en zien alles haarfijn gebeuren.

Waar de generatie voor ons niet overal woorden aan gaf, niet alles zag, veel werd onderdrukt is, is het aan ons om hier een verandering in aan te brengen.

Chat openen
Contact
Kiek Coaching
Hoi 👋
Kan ik je helpen?