Voor sommige mensen die bij mij komen is er al hulp geweest, heeft het niet altijd voldoende geholpen of zijn mensen vaak thuis al een tijdje bezig met zelf het e.e.a. te proberen. Die hulp richt zich dan veelal op het kind en hoe er gezorgd kan worden dat het kind zich veilig en prettig voelt.
Maar wat als het jou als ouder aan een veilige basis ontbreekt? Een veilig gevoel IN jezelf waarin je het gevoel hebt dat je kan vertrouwen op jezelf? Wat als er thema’s als niet gehoord, niet gezien, niet geliefd voelen bij jouzelf ingeprent zijn?
Dan is de kans groot dat jouw kind de ‘verwondingen’ van jou als ouder opentrekt. Ouder-kind relaties hebben nou eenmaal de grootste invloed op de ontwikkeling en het gedrag van een kind en dus ook op angsten en behoeften, het spiegeleffect. Kinderen doen namelijk niet wat jij ZEGT, ze doen wat jij DOET. En dat kan flink pijnlijk zijn.
Herken en erken de behoeften van je kind voor meer harmonie in het gezin
Het is fijn voor het kind, en jezelf, als je je hier bewust van bent en ermee aan de slag gaat. Het kan ook zijn dat het je raakt en je het pijnpunt niet direct kan duiden of je weet het wel en doet net of het er niet is, misschien is het wel te ‘groot’ voor je. Ik geloof er sterk ik dat je vroeg of laat jezelf dan tegenkomt. Dat er een moment komt dat je er niet omheen kunt. Want het kind dat het ontbreekt aan één of meer basisbehoeften voelt haarfijn aan dat er wat speelt als gevolg van een over-alert/actief systeem.
Hij of zij voelt haarfijn aan waar jouw kwetsbaarheid zit. Het voelt de pijn, frustratie, verdriet en zal hier door middel van (spiegelend) gedrag jouw aandacht hiervoor willen hebben. Met boosheid, dwars gedrag of juist heel stil of lief zijn laten zij zien dat het niet klopt of iets niet duidelijk voor ze is. Ze zullen veel uit de kast trekken eigenlijk alleen met als doel om in de kern lief en aardig gevonden te worden. En ook om te laten zien: als je wil dat ik mij veilig voel, moet jij dat eerst ook bij jezelf zien te doen.
Dat is de reden dat ik ouders en kinderen vaak samen zie en ze tegelijk ondersteun. Dan ontstaan er ontroerende en mooie momenten. Het brengt begrip bij ouders en rust in het gezin. Er ontstaat bewustwording van eigen gemiste stukken op het gedrag van hun kind. Het kind kan bovendien bepaald gedrag loslaten en wat meer onbezorgd zijn omdat ouders hun eigen verantwoordelijkheid hierin nemen.