KIEK Coaching - Systemisch-werken & familieopstellingen

Systemisch werken & familieopstellingen

Systemisch werken biedt inzicht in de dynamiek van de verschillende systemen waarin we ons bevinden, zoals familie, werk en vriendschappen. Het gezin van herkomst speelt hierbij een centrale rol, waarbij iedereen een specifieke plek inneemt. Door middel van familieopstellingen, een onderdeel van systemisch werken, kunnen onbewuste patronen zichtbaar worden gemaakt. Dit inzicht kan leiden tot veranderingen in denken, voelen en handelen, waardoor meer gemak en balans in het dagelijks leven ontstaat.

Wat is systemisch werken?

We functioneren allemaal continu in verschillende systemen, zoals het systeem binnen onze familie, ons werk, vriendenkring of sportclub.

Systemisch werken is een methode die ervan uitgaat dat de overtuigingen die we hebben en hoe we ons gedragen als persoon, hun oorsprong vinden in de systemen waarin we functioneren. Het belangrijkste systeem hiervan is het gezin waarin je bent opgegroeid, dit heet ook wel het gezin van herkomst. Iedereen heeft een plek in zijn/haar systeem en het doel van systemisch werken is om belemmeringen binnen een systeem zichtbaar te maken. Als je goed op je plek in jouw systeem staat, blijkt namelijk dat je met veel meer gemak door het leven gaat. Jouw plek in het dagelijkse leven staat in relatie tot je familiesysteem.

Met een familieopstelling, wat onderdeel is van het systemisch werken kun je deze onbewuste patronen weer zichtbaar maken. Dit werkt voor alle systemen dus zowel je gezin, vrienden of collega’s. Opstellingen kan je doen met groepen mensen (representanten) maar ook met houten poppetjes en andere hulpmiddelen.

Wat is een familieopstelling?

Een opstelling is een ruimtelijke weergave van een systeem, bijvoorbeeld je familie of een groep collega’s waarmee je werkt, met de daarbij horende dynamiek waar jij mee te maken hebt.

Bij een opstelling ga je ervaren hoe het is om op jouw plek te staan in je familiesysteem en wat het effect is als dat niet het geval is. Je doet inzicht op over de dynamiek en wat jouw aandeel hierin is. Je krijgt zo inzicht en informatie over bepaalde emoties of gedrag waardoor een verandering in je denken, voelen en doen kan ontstaan.

Wanneer een opstelling doen?

Het doen van een opstelling kan heel verhelderend zijn wanneer er vragen of problemen zijn die al langere tijd spelen in je leven en waar je op de één of andere manier niet zelf uitkomt. Ook wanneer je niet een duidelijke vraag hebt en wel benieuwd bent hoe een opstelling werkt ben je natuurlijk welkom!

Een familieopstelling kan vooral helpend zijn wanneer je:

Individuele opstelling

Bij een individuele opstelling wordt gebruik gemaakt van vloerankers die je op de grond een plekje geeft, of er wordt gebruik gemaakt van poppetjes of ander materiaal voor een tafelopstelling.

Groepsopstelling

Bij een groepopstelling zijn er 1 of 2 mensen die een vraag inbrengen voor een opstelling en is de rest van de groep representant. Een representant ie iemand die de rol van iemand uit jouw systeem representeert. Diegene kan dan teruggeven wat hij/zij waarneemt op de plek waar jij diegene neerzet.

Deze groepsopstellingen komen vaak samen tijdens opstellingenavonden die ik verspreid over het jaar organiseer. Neem hiervoor hieronder via het contactformulier contact met mij op of kijk bij de trajecten hieronder.

Tarieven

  • Telefonisch kennismakingsgesprek Gratis

    (30 min.)

  • Intakegesprek €70,-

    (60 min.)

  • Familieopstelling €149,-
  • Representant €45,-

Reviews

Chat openen
Contact
Kiek Coaching
Hoi 👋
Kan ik je helpen?